Vi älskar vass!

Föregående bild
Nästa bild

Funkar vass som djurfoder?

Sjöutsikt Sverige AB har sedan fyra år tillbaka samarbetat med SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, kring vass som fånggröda. Projekten har gått ut på att utforskat om vass kan vara ett alternativt djurfoder till vall/hö, men även hur vattenmiljön, fisk- och fågellivet påverkas  av vasskördningen. I skördeprocessarbetet har vi varit måna om att skapa en skördemetod som ger så liten påverkan som möjligt på bottensegmentet och vattenmiljön.

Resultatet har fallit väl ut och det har visat sig att ensilerad vass är ett bra foderalternativ för både häst, ko, får, gris och även vattenbuffel. Vassen är fiberrik och har ett något lägre energivärde vilket hästägare tycker är bra då hästar gärna är viktkänsliga. Vassen innehåller elektrolyter dvs.viktiga mineraler som hjälper till att upprätthålla vätskebalansen och som även är bra för hästar med känslig mage. 

Vi skördar vassen med vår egen uppfinning Reedeco, en specialskapad skördarbåt som hackar vassen ovanför vattenytan till småbitar, därefter paketeras den med hjälp av en ensileringsmaskin för att sedan levereras som djurfoder. Med denna skördemetod kontamineras vassen väldigt lite av vattnet, vilket visats sig i tester vara viktigt och bra. Vårt vassfoder heter ReedFeed. Du kan läsa  mer om det på vassfoder.se 

I år har vi utöver projektet med SLU även levererat vass till främst två 4H-gårdar som gärna skulle gå över helt till vassfoder för sina djur. Efterfrågan är större än utbudet just nu, vilket bådar gott för framtiden. 

Ring Fredrik om du har frågor eller vill beställa vassfoder, tfn: 070-733 23 03

Tar vassen över? 

Vi förstår att det inte är kul att blicka ut över viken, försöka bada vid bryggan eller komma ut med båten om vassen är vägen. Vi hjälper gärna till och tar bort den. 

För att få bort vassen använder vi en vassklippningsmaskin som heter Truxor. Denna maskin klipper vassen under vattenytan vilket bidrar till att vassen dör snabbare och tillväxten hämmas.

För bästa resultat behöver vassområdet klippas minst tre gånger, och gärna två gånger per år. Det kommer att ge dig en härlig vassfri sjöutsikt i ca 7-10 år!

Tveka inte att höra av dig. Ring Fredrik om du har några frågor tfn: 070-733 23 03

Föregående bild
Nästa bild
Föregående bild
Nästa bild

Vi tar inte bara vara på den gröna sommarvassen. Just nu tittar vi närmare på sätt att ta vara på vassen hela dess livscykel. Denna vinter och vår har vass exempelvis efterfrågats som täckodlingsmaterial av odlare. Vi har en hel del roliga idéer på gång med vintervassen. Vi kommer berätta mer om det framöver. 

Har du en kul idé eller behöver täckodlingsmaterial hör av dig till Jens: 073-891 10 14