Hur är det att ha kronprinsessan som kollega för en dag?

Dagen är den 30 augusti. En mycket speciell dag! Runt 6 drar vi i gång med förberedelserna inför mötet med den nya kollegan som ska provjobba några timmar med oss under förmiddagen, och det är inte vem som helst som kommer dyka upp utan självaste Kronprinsessan Victoria. Det pirrar gött i magen på oss båda. Fredrik åker till Rydboholm, platsen där vassskördningen ska ske. Maskinerna behöver en sista genomgång, allt behöver sitta som en smäck.

Själv piper jag iväg till firman för att skapa dekaler. Nu är det vasskördarens tur att bli lite fin, den har vi försakat länge nog, bilarna har dock fått ett ansiktslyft. Ibland behövs det en Kronprinsessa för att man ska få fart. Det flyter smidigt och  jag är i som planerat vid Rydboholm vid kl 8. Jag sätter i gång med att dekalera vasskördaren. Nu ska vi inte behöva skämmas om vi kommer på bild. Vi vet ju att pressen kommer vara på plats. Fyra fotografer har vi hört ryktas om. Igår kväll tryckte jag även Sjöutsiktslogotyper på pikétröjor. Vi måste ju se lite stiliga ut för en gångs skull farsgubben och jag 🙂

Det börjar trilla in lite fler folk nu. Helen och Anna från organisationen Race for the Baltic som är del i EU-projekt BalticReed där vi också är delaktiga tillsammans med SLU. Det är de som står som värdar för det här besöket. Det är flera samarbetspartner i projektet, så som Ålands landskapsregering, John Nurminen stiftelsen, Länsstyrelsen Östergötland, med flera. Jättespännande. Projektet går ut på att plocka upp näringen ut vattnet med hjälp av vasskördning. Perfekt i linje med det vi gör!

Will dyker upp, en brittisk doktorand vid SLU som driver projektets del om hur vasskördningen påverkar fiskar och fåglar. Will doktorerar i detta. Nu har alla som ska vara med samlats. Vi står pirriga och pratar, vi tittar på klockan, en kvart kvar. Det känns som en evighet!

Pling i telefonen! De bli 10 minuter sena. Aj då, schemat är pressat på minuten, mycket ska hinnas med, hur ska det gå nu?! Vi blir alla lite stirriga! Om allt går som planerat när Kronprinsessan kommer så är planen att vi presenterar oss, Anna och Helen först ut med att presentera projektet Östersjödagen och BalticReed, därefter berättar Will om sin forskning och Rebecca berättar om 4H-gården sist presenterar vi vasskördningen och vassfodret och därefter får Kronprinsessan skörda vass, bala och ensilera vassen och sedan åka med till Vallentuna 4H-gård och utfodra djuren där. Där kommer vi också fika tillsammans.

Nu ser vi kronprinsessans ekipage komma glidande ned för allén. Spänningen ökar. De kom nästan i tid dessutom så vi kunde andas ut. De anlände till parkeringen 10:03, på med stövlarna, bra där kronprinsessan, det är bra att ha när man skördar vass. Vi samlas nere vid stranden 10:06. Helen börjar med en presentation av östersjödagen och lämnar över till Anna som berättar om BaltidReed. Det blir Wills tur att presentera sitt projekt och därefter berättar vi om vår vasskördare. Dags för flytvästutdelning till hovet, pressen och Kronprinsessan Victoria som ska åka med Fredrik på vasskördaren. 

Jag kör hovmarskalken, en livvakt från Säpo, Helen, Anna samt Will i en följebåt. Min bror Max kör den andra följebåten med Ulrika som är pressansvarig från hovet samt tre fotografer. Skördningen går smidigt och bra, i min båt diskuterar vi vasskördningen och jag förklarar hur maskinen funkar, svarar på frågor om fodret och mycket mer, både hovmarskalken och Säpo vakten var nyfikna och frågade mycket. Jätteroligt! Efter ett varvs skördning åker vi in igen till stranden och Victoria hjälper till att dra i land säckarna med vass, jag hämtar traktorn.

Vi lastar av vassen på avlastningsbordet vid balpressen och viktoria sliter i säcken för att tippa ur vassen. Hon är inte rädd att ta vår Kronprinsessa. Det är häftigt att se henne in action. När vassen ligger på bordet startats traktorn upp och balpressen dras i gång. Kronprinsessan får en grep och hjälper mig att kasta in vassen i balpressen. Med ett leende på läpparna kastar hon grep efter grep, vi kör på så det ryker, båda storsäckarna med vass blir till balar.

På baksidan av pressen lägger vi upp en bal på inplastaren. Jag visar Victoria hur man fäster plasten i balen och hur kronprinsessan ska drar i spaken för att få fart på plastaren. Plasten går av… Åh nej, rullen med plast vill inte snurra, VA?? Vad nu! Lätt panik! Jag scannar av och ser snabbt att rullen sitter åt fel håll. Lite komiskt är det faktiskt, för på morgonen bytte vi till en helt ny rulle plast för att gardera oss från strul. Hehehe, så bra gick det! Det gäller att ha huvudet på skaft och sätta rullen åt rätt håll. Snabbt som attan vänder jag och Fredrik på rullen och Victoria drar i spaken och plastmaskinen rullar igång. 

Eftersom vassen är lite hård behöver man klappa på vissa strån som annars riskerar att sticka hål på plasten. Det gör man med ”klappare, en träplatta med skaft. Victoria daskar på bra med sin. Balen blir perfekt. Dags att sätt på serienummer och dekaler. Kronprinsessan får hjälpa till att deklarera, hon är mycket noggrann. Jag stäcker fram en penna till Victoria och säger ”När man gjort sin första bal så måste man signera den”. Victoria tar pennan och signerar balen med ett V. Vi lastar balarna i bilen och åker vi vidare mot Vallentuna 4H gård där kronprinsessan ska utfodra djur med vassen. På plats välkomnas vi av en grupp med förskolebarn, Victoria hälsar professionell och varmt på alla barnen, så fint att se hennes omtanke om alla. Nu är det dags för utfodringen. Victoria bjuder vass till grisarna, fåren och hästarna. Till en början visade grisarna inget intresse, de var mer intresserad att kronprinsessan, vilket är förståeligt. Hon är väldigt fin med djuren. När hon går vidare till fåren börjar grisarna smaska i sig av vassen. Fåren mumsar glatt och vill också gosa med prinsessan. När det är hästarnas tur sliter sig för att få smaka. 

En riktigt kul och händelserik dag. Stort tack till kronprinsessan Victoria och alla som var med denna dag. En fin dag att minnas! Vi är mycket stolta över att Kronprinsessan valde att uppmärksamma detta projekt på Östersjödagen. 

Skrivet av Jens